Cfd uitleg

Handel jij ook in contract for difference?

Als je al een tijdje bezig bent met beleggen of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de term “contract for difference” (afgekort tot CFD) mogelijk al gehoord. Deze contracten zijn populair bij mensen die beleggen, vanwege het feit dat er grote winsten mee gemaakt kunnen worden. Toch zijn er ook enorme risico’s, absoluut als je gebruik gaat maken van de leverage-optie, de hefboom. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contracts for differences precies betekenen, waar je zoal in kunt investeren, hoe je CFD’s aangaat en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van de bijbehorende risico’s van CFD-trading kun je bepalen of contracts for differences bij je passen.


Wat zijn contract for differences?

Een CFD is een contract tussen broker en belegger over het verschil in koers van een investeringsinstrument. Daarbij kan het om allerlei vormen van beleggen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs de complete index. Met de broker spreek je een verschil in prijs af en wacht tot de prijs de hoogte in gaat of naar beneden daalt. Zodra de koers dan anders ligt kun je beslissen je CFD te stoppen en je winsten incasseren. Het kan ook andersom. In dat geval verdient je broker geld aan jou omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Zodra je een hefboom inzet kun je nog meer investeren, want bij een hefboom van (bijvoorbeeld) 1:10, hoef je per 10 euro investering omdat ze hoog dividend uitbetaald krijgen.


Veel voordelen

De handel in CFD is al jarenlang geliefd onder investeerders doordat er heel veel voordelen zijn. Voor de CFD werd geïntroduceerd kon je nog niet beleggen op beursdalingen. Door middel van CFD’s kan dat wel en dat biedt weer heel veel nieuwe mogelijkheden. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten betaalt als je een contract aangaat. Daarnaast kun je 7 dagen in de week, 24 uur per dag beleggen in contracts for difference en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. Wie weet wat hij doet kan flinke winsten maken door deze contracten te kopen en verkopen. Bij grote winsten speelt de hefboomfunctie een vooraanstaande rol.


Risico aan contract for difference

Duidelijk veel voordelen, maar vooral de nadelen aan CFD-handel laten duidelijk zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. De uitwerking van een hefboom wordt altijd verkeerd ingeschat en alleen de voordelen lijken gezien te worden. Hoewel je gigantische winsten kunt boeken, zijn de verliezen bij een hefboom vaak net zo groot. Ondanks dat je maar een fractie hoeft in te leggen, bij uiteindelijk verlies moet je het hele verschil aan de broker terug kunnen betalen! Het is dan ook van belang om je goed te verdiepen en nimmer zomaar te beginnen met contracts for differences. De ervaring is helaas dat veel jonge beleggers te snel een CFD aangaan en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren en vervolgens verdwijnen.


Samenvatting

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk om in te zetten op dalende cijfers op de beurs en daaraan geld over te houden. Aan de hand van een contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na een periode. Dankzij de hefboom kun je veel geld verdienen. Bij een hefboom waar 1 zich tot 50 verhoudt hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch pak je winsten goed mee. Stel dat je een aandeel voor 100 euro aankocht en dat tegen 10% winst weer verkocht, dan pak je 5 euro aan winst! Je legde maar 1 euro in. Een enorme winst van maar liefst 400%. Maar let op: het werkt zo ook andersom en op die manier kan een hefboom tot groot verlies leiden.